Η Πρόσβαση

Κάντε κλικ στο διπλανό πλήκτρο ώστε να κεντράρετε το χάρτη στις συντεταγμένες της ανασκαφής. Μέσα στο κείμενο τα υπογραμμισμένα ονόματα χωριών, εάν επιλεχθούν, βάζουν το χωριό στο κέντρο του χάρτη.

Οι εργασίες στον τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης δεν έχουν ολοκληρωθεί και ο χώρος δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί κατάλληλα για την υποδοχή επισκεπτών. Παρόλα αυτά από την αρχή της ανασκαφής αποφασίστηκε να γίνονται δεκτοί όλοι οι επισκέπτες, γεγονός που οδήγησε στην αθρόα προσέλευση επισκεπτών, όχι μόνο από περιοχές της Θράκης, αλλά και από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό. Μέχρι σήμερα περίπου 20000 άτομα έχουν επισκεφτεί το χώρο της ανασκαφής για να θαυμάσουν από κοντά τις άμαξες, τα άλογα και τις καύσεις των νεκρών.

Ο επισκέπτης που θα αποφασίσει να έρθει στο χώρο της ανασκαφής, μπορεί να ακολουθήσει δύο δρομολόγια, είτε μέσω Διδυμοτείχου (33,5 χλμ), είτε μέσω Ορεστιάδας (30,6 χλμ.).

Στην πρώτη περίπτωση θα βγει από το Διδυμότειχο και θα ακολουθήσει τον επαρχιακό δρόμο προς Κυπρίνο. Αφού περάσει τα χωριά Ελληνοχώρι, Μάνη, Ευγενικό, Ελαφοχώρι και Δάφνη θα συναντήσει το χωριό Λάδη. Σε απόσταση 5χλμ. από τη Λάδη θα στρίψει δεξιά προς το χωριό Χελιδόνα και θα συνεχίσει προς το χωριό Μικρή Δοξιπάρα. Σε απόσταση 800μ. από τη Χελιδόνα θα δει στα αριστερά το εκκλησάκι του Κοσμά του Αιτωλού και την πινακίδα που δείχνει το δρόμο προς το χώρο της ανασκαφής. Στην ανασκαφή οδηγεί δρομος μήκους 1,7 χλμ, ο οποίος ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα.

image

Αν έρθει από Ορεστιάδα, θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδρομή προς το χωριό Βάλτος. Βγαίνοντας από την πόλη θα συναντήσει τα χωριά Ν.Πύργος, Λεπτή, Νεοχώρι και στο χωριό Βάλτος θα στρίψει αριστερά προς Χανδρά, Μεγάλη Δοξιπάρα, Μικρή Δοξιπάρα. Όταν φτάσει στη Μικρή Δοξιπάρα θα ακολουθήσει την πινακίδα προς Χελιδόνα. Σε απόσταση 1,7 χλμ θα βρεί το εκκλησάκι του Κοσμά του Αιτωλού και την πινακίδα που οδηγεί στο χώρο της ανασκαφής μετά από διαδρομή 1,7 χλμ.

Οι ώρες επίσκεψης είναι 07.00-14.30 το χειμώνα και 07.00-17.00 το καλοκαίρι. Οι φύλακες του χώρου συνοδεύουν τον επισκέπτη μέσα στα στέγαστρα που έχουν κατασκευαστεί για την προστασία των αμαξών και των καύσεων. Για την επίσκεψη δεν απαιτείται εισιτήριο.

Για οργανωμένες εκδρομές με λεωφορεία θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση στο τηλέφωνο: 25520 96033.


Επιστροφή στη βασική σελίδα της ανασκαφής
gohome